Xylinos

Informatie

Lesavonden en -locatie

Onze vaste lesavond is op woensdag. Er is een lesuur voor beginnende dansers en een lesuur voor gevorderden. De tijden zijn als volgt: 

  • 20:00 – 21:00 uur: beginners 
  • 21:00 – 21:15 uur: pauze 
  • 21:15 – 21:30 uur: samen dansen 
  • 21:30 – 22:15 uur: gevorderden

Vanwege het Covid-19 virus kunnen de tijden en groepen aangepast zijn. Deze informatie vind je bij berichten.

Locatie: Sportzaal van basisschool ‘de Bijenkorf’, Riddersborch 143 te Houten. 
Zaalschoenen zijn verplicht.

Dansdocent

Onze vaste dansdocent is Bert Fledderus. Af en toe hebben we een gastdocent, hij/zij leert ons dansen uit een specifiek land.

Xylinos werd in 1990 opgericht nadat Willemieke van Rooy het seizoen daarvoor een introductiecursus volksdansen had gegeven in Houten. Bert Fledderus was een van de deelnemers aan deze introductiecursus. Toen Willemieke in 2000 aangaf te willen stoppen met lesgeven nam Bert het stokje over en startte in 2001 met de kaderopleiding Internationale dans. In 2003 studeerde hij af en geeft sindsdien les bij Xylinos en Terpsichoré in Amersfoort. Regelmatig geeft hij ergens  in het land een workshop of leidt een dansavond. Bert is al sinds 2000 dansdocent bij Xylinos en met nog steeds evenveel plezier en energie. 

 

“Dansen en lesgeven is voor mij nooit een must geweest.” Het is voor mij een enorm fijne uitlaadklep naast mijn serieuze werk in het ziekenhuis. Zodra de dansmuziek klinkt gaat mijn hart open, geniet ik en vergeet ik alle zorgen van de afgelopen dag. Ik hou van de Internationale dans. In alle landen van de wereld wordt van oudsher gedanst. Ieder land is daarin uniek soms door de muziekinstrumenten of de specifieke bewegingen. Ik hou zowel van een ingewikkelde 21/8 maatsoort uit Bulgarije met veel passenmateriaal, maar geniet net zo goed van een sierlijke vrouwendans uit Armenië of een sjaaltjesdans uit China waarin de beweging met de armen meer centraal staat. Met dansen gebruik je je hele lichaam en het vraagt coördinatie. In het begin soms best lastig maar gaandeweg de lessen geniet ik er van als ik zie dat de mensen het steeds beter gaan beheersen. Mijn motto is altijd: het hoeft er niet 100% perfect uit te zien als je er zelf maar van geniet! Dat plezier straalt weer op mij af. Of op het publiek als we in juni weer op Het Plein in het oude dorp dansen. Dansen houdt mij fit en jong van hart. Ik hoop dat de mensen die bij ons komen meedansen er ook net zoveel plezier aan zullen beleven!

 

Kosten

De contributie bedraagt € 170,- per jaar; deze is in twee termijnen over te maken. Het lidmaatschap loopt per half jaar. U-pas leden kunnen hun persoonlijke budget inzetten bij Xylinos. Neem daarvoor contact met ons op via het contactformulier.

Activiteiten

 We hebben ieder jaar een aantal activiteiten, zoals:

  • Instuif
  • Kerstavond: een speciale dansavond met kaarslicht.
  • Dansen op Het Plein: een bijzondere avond die we als Xylinos organiseren op Het Plein in Houten, bedoeld om de mensen in Houten e.o. kennis te laten maken met werelddansen. Er is een live orkest aanwezig en iedereen wordt uitgenodigd om mee te dansen.
  • Etentje aan einde van het seizoen: gezamenlijke afsluiting onder het genot van een hapje en een drankje.
  • Doordansavonden: door het jaar heen organiseren we een drietal avonden waarin we met elkaar (dus met beide groepen) bekend repertoire dansen.
  • Dansavond met gastdocent.

Interessante links

Hieronder een aantal interessante organisaties voor dansliefhebbers:

AVG

We doen onze uiterste best om ieders privacy te waarborgen. Om die reden hebben we een AVG verklaring opgesteld. Klik hier om de AVG-verklaring te bekijken.  

Kom Kennismaken

Kom Kennismaken

Is je belangstelling gewekt? Kom dan eens vrijblijvend kennismaken tijdens één van onze lesavonden in Houten. 
Neem contact met ons op en dan zien we je graag.